HTML

DrDj kerékpáros és velomobilos blogja

Velomobilok minden mennyiségben, továbbá némi városi közlekedés, kerékpáros témák.

Velomobil modellgyűjtemény

Mango videó és némi elmélkedés

2011.07.01. 16:52 drdj

Először is köszönöm minden kedves olvasónak a kitartást és gyakori vissza-visszanézést. Idén ez a hetedik bejegyzés, így tartom a havi egy poszt átlagot, ez most már "sokéves átlagnak" is tekinthető. Csak én érzem úgy, vagy tényleg ilyen sokat változott a világ? Úgy mindenben... De most a témára vonatkoztatva: honlapok jönnek mennek, blogok szűnnek meg, újak keletkeznek (ráadásul Anti mosolygós Leibája eladósorba került). Tudom, ez az internet, mégis sokszor igen nagy veszteségként élem meg 1-1 blog passzívvá válását. Én még kitartok a havi egy bejegyzésemmel, kérdés, hogy meddig. Mert ahogy körülöttem változnak a dolgok, én is változom. Mindenesetre hadd reklámozzam az idén fellőtt új honlapomat, a VeloLinks-et, lényegében a velomobil.lap.hu linkgyűjtemény és a blogon régóta fentlévő velomobilgyűjtemény kibővített változata található.

A trike ugyan nem teljesen tudja visszaadni a velomobilos fílinget, azonban jóval olcsóbb és egyszerűbb megoldás. Akár már hamarosan egy burkolat nélküli velomobil (azaz TRIKE, haha :) tulajdonosa lehetek. Nem, nem az építés áll ilyen jól, hanem a szükség kényszerít bele őrültségekbe. Mert bringázni muszáj. És egy idő után fekvőzni, trájkozni, velózni is. Szép magyar szavak. Éppen az alábbi videóktól száll el az agyam. Képes vagyok mind a 27 percét végignézni (természetesen HD-ben), mert egyszerűen jó és nagyban visszaadja a velomobillal repülés (az már nem is gurulás) élményét. Legalábbis gondolom én, hiszen életemben eddig 3 velóban ültem, kettőt vezettem, úgyhogy valami ilyesmi lehet egy saját géppel, nem éppen rossz minőségű utakon, balra tartva (Ausztrália), nagyjából versenykörülmények között élvezkedni. Szavak helyett beszéljenek a nagyfelbontású képek!

Szólj hozzá!

Címkék: video verseny mango velomobil velomobile mango sport red edition

Trike építés helyzetjelentés

2011.05.07. 21:28 drdj

Előzmények itt és itt.

Mostmár tényleg szeretnék fekvőzni!
 
Ismét pár lépéssel közelebb jutottunk az általunk épített trájkkal való száguldáshoz. Már egy jó hónapja itt áll a pincénkben két jó hosszú csődarab. Mert ugye először alapanyagot vettünk és utána a terveket. Az Atomic Zombie Warrior modelljéhez hasonlót akarunk összeütni, mert akárhogy nézzük, gyári trájkot venni könnyű, de nem kevés pénzbe kerül, az építésnek pedig hihetetlenül nagy a "kúlfaktora". Amúgy csak nekem káprázik a szemem, vagy pedig valóban 329e Ft lett a tavaly még 260-ba kerülő TW-Bents Trident, a 400 ezres Artifice, amit magam is teszteltem az egyik Ambringa túrán 460-tól indul. Atyám! Ez aztán az infláció! Na majd megkérdeztem Murlát, hogy ez így hogy? Pedig amennyire rá vagyok kattanva a rekumbensekre és méginkább az autós érzést visszaadó háromkerekűekre, előbb-utóbb ebből vásárlás lesz, akárhogy is állunk majd az építéssel. Legalább ha kettő lesz, mehetünk Marcellal együtt, de szigorúan nem egymás mellett, mert erre a hazai bringaúthálózat még nincs felkészülve. Halkan hozzátenném, hogy Hollandiában jópár helyen akár 2-2 velomobil is elférne egymás mellett a kerékpárutakon. A kanyar mondjuk így is necces lenne.
 
 
Visszatérve a trájkunkra, mondanom sem kell, hogy a Warrior zártszelvényből építkezik, mi azonban kör alakú csöveket vettünk, az sem biztos hogy megfelelő átmérővel és vastagsággal. Most a BikeMag fórum rekumbens topik szakértői biztos fogják a hasukat nevettükben. No de ne olyan hangosan, mert még lehet, hogy valamelyikőtöknek a vevője leszek! Amúgy maga a csővásárlás igen vicces volt. Kimentünk egy fémtelepre, aminek már alapból megvan a maga hangulata. Úgy látszott, hogy a telep legtökösebb alkalmazottja éppen egy nő volt, aki a kicsit sem részeges "bélának" segített csövet választani, miután elsőre sikeresen elméretezte az egyik csövünket, bár abban sem vagyok biztos, hogy a második darabolás pontosan sikerült. Mindenesetre az egyik cső vagy fél méterrel hosszabb a másiknál, így valószínűleg jó áron jutottunk a "vazshoz". BKV buszokat meghazudtoló fordulókörrel kanyarogtunk hazafelé az egyik kézben a bringa kormányával, másikban egy ismeretlen hosszú csővel. Soha nem voltak még ennyire előzékenyek az autósok!
 
Aztán Marcell megrendelte a tervet neten és hamarosan már le is tölthettük, megvan mindkettőnknek, plusz biztonsági mentések. Asszem 17$ volt, túl lehet élni. Most következik az alkatrészbeszerzés. Mindenekelőtt a donorbringa, ami a hátsó háromszöget és felfüggesztést adja, meg egyéb elemeket. Nem is gondoltam, hogy ilyen drágák a teszkó gazdaságos össztelósok, amik normális állapotban vannak. 17-18 körül találtam csak jókat a neten, de jobban örülnék, ha 12-13 körül sikerülne valamire rábukkanni. Ha nem megy, akkor kénytelen leszek egy drágábbat megvenni, mindegy, lényeg, hogy ne legyen szétrohadva a hajtása.
 

Akárhogy is nézzük, nem lesz egyhamar kész a művünk. Ezért tuti, hogy még idén fogok trájkot bérelni (vagy akár velót), de még az is lehet, hogy vásárolni. Mindennek van előfeltétele. Mindeközben azt sem szabad elfelejteni, hogy ez az egész hobbi a bringázás élményéről szól. Mindaddig, amíg olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem is egy, hanem - jelen pillanatban - három bringával rendelkezem, inkább nem álmodozással kéne az időmet töltenem mindenféle holmi velóról meg trájkról, hanem KI KELL MENNI ÉS TEKERNI! Ez a mai tanulság.

8 komment

Címkék: építés trike velomobil velomobile

Modellbemutató 2011. április: Rotovelo, Orca, Mango Sport Red Edition, Alleweder a7, Cab-Bike Cabrio

2011.04.10. 21:35 drdj

Mostantól az eddig velohírek néven futó írások - minthogy nem az aktualitás volt a fő erényük - modellbemutató néven fognak megjelenni. Jöjjön tehát ismét 5 gyönyörűség a nem olyan régmúltból!

Rotovelo
Az ausztrál Tri-Sled megfizethetőnek szánt modellje, 5990 ausztrál dollárért (kb. 1,2 M Ft). Leegyszerűsítették, amennyire csak lehetett, ám még így is bőven a profik (ár)kategóriájába tartozik. Többször írt róla a Recumbentblog, saját blogja is van, illetve a Tri-Sled hivatalos oldalán is találhatók róla információk.

  

Orca, a Versatile utód
Nem igazán tudom, hogy minek köszönhető, de az utóbbi időben egyre több remake-et, remixet adnak el új néven, habár mindannyian tudjuk és látjuk: ez azért nem olyan forradalmi változtatás, hogy egy új nevet kelljen megtanulni. Nekem már a Velomobiel.nl Stadája is gyanús volt, aztán jöttek a Mangók a Plus és a Sport (majd a Red Edition) modellel, miközben például a Waw is többféle kialalkítást kínál egy név alatt. Így tehát nem meglepetés, hogy az Orca egy Versatile-átdolgozás, "szebb, lágyabb, jobb" lett (akárcsak egy öblítőreklámban).


Mango Sport Red Edition
Habár tavaly októberben jártam a Mangókat készítő üzemben, úgy emlékszem, ott épp nem találkoztam eggyel sem. Viszont nagyon dicsérték a fejlesztők, hiszen sikerült valami trendit, valami luxusterméket gyártani. Elsősorban a kis súlyra és a nagy sebességre hegyezték ki a legújabb Mangót, de szinte minden paraméterében jobb a hagyományos verziónál.

 

Alleweder a7
Nem léptek olyan nagyot, mint az a4 és a6 között, ám itt azért szemmel látható különbségekről is beszélhetünk. Először is az átlépési magassága hasonló lett az a7-esnek, mint a klasszikus velóknak (pl. Quest, Mango). Talán karcsúbbnak, sportosabbnak is tűnhet, ugyanis több mint 10 cm-rel keskenyebb az a6-osnál és állítólag gyorsabb is.

 

Cab-Bike Cabin, Cab-Bike Cabrio
Azt kell mondjam, hogy sajnos megújult a Cab-Bike hivatalos oldala. Az előző több nyelvet, rengeteg almenüt tartalmazott és bár egy kicsit átláthatatlan volt, szerettem elveszni az információk tengerében. Most egy csupasz oldalt kapunk, viszont egy (illetve két) új Cab-Bike változatot. Az eddigi verziót átnevezték (már megint egy névváltozás, lásd feljebb) Cabinra, a már trendibben kinéző, de még mindig kádra emlékeztető nyitott modellt pedig Cabrióra. Ugye mindenki látja, hogy az alsó elem ugyanaz maradt, csak a felsőt alakították át? Lehet, hogy én vagyok hisztis, de ÚJ MODELLEKET, FORMÁKAT akarok!

Szólj hozzá!

Címkék: hírek orca mango alleweder velomobile cab bike versatile rotovelo mango sport red edition modellbemutató alleweder a7 cab bike cabin cab bike cabrio

125 éves az autó

2011.01.30. 11:40 drdj

A Totalcar cikke megihleti az embert. Szinte minden mondatán érdemes elmélázni, minden gondolatán világszerte rengetegen vitatkoznak szakértők és laikusok egyaránt. Vajon meddig létezik a mai értelemben vett automobil? Mi lesz az utódja? Milyen energiával fog működni?

Delta trike?
(Kép forrása: http://galeria.totalcar.hu/hirek/2011/01/28/125_eves_az_auto/?current_image_num=4&image_size=m)

Én hiszek az emberi energiában, bár tudom, az elfogyasztott alapanyag és a végermék lehet, hogy nem túl környezetbarát. Ezeket a tényezőket nyilván akkor kell számba venni, ha - akárcsak manapság az autók - tömeges méretekben fordulnak elő emberi meghajtással működő gépek, köztük elsősorban közlekedési eszközök. Egyelőre a világ legkerékpárosabb országaiban nem beszélhetünk energetikai, élelmiszeripari válságról annak ellenére, hogy például Groningenben az összes megtett út közel 60%-a kerékpárral történik. Nem árt azonban figyelembe venni a globalizált világ tendenciáit, ahol már igencsak gyakran esik szó éhezésről, a földek eltérő használatáról (élelmiszer vs. energetikai céllel termesztett növények feat. napelem mezők).

A groningeni pályaudvar előtt
(saját fotó)

Abszolút el tudok képzelni egy olyan világot, ahol a (városi és kb. 50 km távolságig) közlekedés nagy részét emberi erővel hajtott járművek (HPV-k), köztük a mai szemmel legfejlettebbnek tekinthető velomobilok adják. Természetesen nem lennének kizárva a városból az egyéb HPV-k, illetve hibrid (nem a mai álhibridekre kell gondolni, hanem például a BionX rendszerére) járművek sem. Azonban a helyben történő szennyezést, ahol olyan sűrűn élnek együtt az emberek mint a nagyvárosokban, teljesen el kell felejteni amellett, hogy a megújuló energiaforrások arányát minél magasabbra kell emelni. Természetesen elképzelhető olyan iparág, illetve közlekedési eszköz, ahol továbbra is a kőolajszármazékok tekinthetők a leghatékonyabbnak, ám ezeket minél inkább el kell szigetelni az olyan élőlényektől, amelyekre káros (egy növényt természetesen nem "zavar" a CO2, sőt!).

Nem ezt akarta Benz és Daimler
(Kép forrása: http://www.carsala.com/blog/2009/04/10/car-inspections-25-tricks-to-do-it-like-a-pro/)

De nézzük meg, hogy mivé fajult Karl Benz átalakított hintója, vagy ha úgy tetszik delta trike-ja? Lassan nem lehet megmaradni a városokban, amihez nagy mértékben járul hozzá a felesleges autóhasználat. Ám az autógyártás, -forgalmazás sikere követendő példa lehet a zöld technológiával működő járművek elterjedésének. Mikor készül már el az első olcsó népvelomobil? Mi lesz az az ár, amit a nagy tömegek meg tudnak fizetni és ténylegesen ki is fizetnek a zéró emissziójú közlekedésért? Nagyon úgy tűnik, hogy az olcsónak tekinthető Alleweder kit, a Velokit és más utólag felszerelhető burkolat nem hozta meg az áttörést. Továbbra is középkorú, jómódú férfiak játékszere marad ez a rendkívüli találmány? Legyen menő a zéró emissziójú közlekedés, legyen a füstmentesség trendi! Induljon be a sorozatgyártás, hogy nagy tömegekhez is eljuthasson a velomobil!

Paradigmaváltás
(Kép forrása: http://www.freefoto.com/preview/21-23-10?ffid=21-23-10
http://www.xs4all.nl/~msneep/OBT2008/content/20081228_Oliebollentocht_314_large.html)

Lehet, hogy mindez csak utópia, szép vágyálom. Azt mindenki elismeri, hogy a mostani helyzet tarthatatlan (gondolva itt elsősorban Budapestre), valamilyen irányba lépni kell! Legyen ez a kerékpár és annak minden formája!

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés autó kerékpár elmélkedés velomobil hpv velomobile

Velomobilok "élőben"

2011.01.25. 13:44 drdj

Már a POV videók is olyanok, mintha magunk is ottlennénk a velomobilban, mi tekernénk, éveznénk a száguldást. No de nem lenne jó az utcán látni több modellt, ellátogatni a gyárba? Drontenben egymás mellett található a velomobiel.nl (a Quest és a Strada gyártója), illetve az Alligt (Alleweder a4, a6, a7) központja. A németországi velomobiles.de üzletén és az évente megrendezett SPEZI-n kívül ilyan nagy velomobilsűrűség ritkán fordul elő bolygónkon. Sétálgassunk a környéken!


Grotere kaart weergeven

Szólj hozzá!

Címkék: gyár quest velomobil alleweder velomobile