HTML

DrDj kerékpáros és velomobilos blogja

Velomobilok minden mennyiségben, továbbá némi városi közlekedés, kerékpáros témák.

Velomobil modellgyűjtemény

Miért nincs Magyarországnak HPV szervezete?

2008.07.10. 19:08 drdj

Az utóbbi időben elég sokat látogattam különféle HPV-kkel, azaz Emberi Erővel Hajtott Járművekkel (Human Powered Vehicle) foglalkozó oldalakat. Mondanom sem kell, hogy külföldi oldalakat… Ekkor jogos igényként merült fel bennem, hogy miért nincs Magyarországnak HPV szervezete??? Sajnos még nem áll valami jól az elnevezés magyarítása sem, de a legtöbb országban csak HPV-kként emlegetik az izomerőt használó gépeket. Itt az ideje, hogy friss nyelvészpalánták, MTA tudorok vagy akár csak a kerékpárok iránt érdeklődők kitaláljanak valami frappáns elnevezést vagy akár rövidítést a HPV-kre. Magunk mögött hagyva az elnevezés problémáját, a szervezet legnagyobb baja az, hogy nem létezik és hogy egyelőre nem is sokan hiányolják, pedig (ha már a szomszédnak is van…) Romániában is megalakult a maguk csoportja. Szerencsére az AMBringa egyfajta központtá kezdi kinőni magát, nem csupán egy kerékpárüzlet, hanem programokat szerveznek, igyekeznek megismertetni mindenkivel a HPV-k (az ő esetükben természetesen a rekumbensek) világát. Azonban nem szabad kizárólag a földre koncentrálnunk, hiszen számos professzionális emberi erővel hajtott légi és vízi jármű is létezik.

S hogy mi lenne a feladata a HPV szervezetnek? Összefoghatná az izomerővel vagy egyéb környezettudatos technológiákkal foglakozó érdeklődő, laikus és a szakértők, tervezők, kereskedők tömegeit. Természetesen az egésznek a középpontjában egy jól szervezett weboldal állna rengeteg információval, az új projektekkel és sokféle kommunikációs lehetőséggel (fórum, chat, email, levelezőlista, rss). A másik központnak egy emberközelibb, személyesebb formának kell lennie, egy KERÉKPÁRBOLTNAK vagy EGYESÜLETNEK, ahova összegyűlhetnek a tagok, megvitathatják a szakmai kérdéseket.

Már számos ország rendelkezik HPV szervezettel a Nyugat-Európai államokon kívül is, köztük Új-Zéland, a Dél-Afrikai Köztársaság és Japán is. A britek például saját weboldallal is rendelkeznek, de van, aki a világ valamennyi HPV-sét tömörítő szervezet központi oldalán kapott helyet (például a franciák). Akit bővebben érdekel a téma, ajánlom a wikipédiát

2 komment

Címkék: közlekedés kerékpár hpv

A bejegyzés trackback címe:

https://drdj.blog.hu/api/trackback/id/tr59562665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doczypal 2009.11.18. 14:46:43

Szia!

Nagyon jó ötlet, már én is rágtam Murla fülét vele, de eddig még nem sikerült összehoznunk semmit, csak mint ötlet merült fel.

Mi is fejlesztünk velomobilt, örülnék, ha egyesíthetnénk erőinket egy jól működő szervezet keretében.

A néven gondolkoztam, de csak az örök körkörös ökörség örömével körmölöm zöld ötlötöm

Hússanó Pannon Velós Szövet Kezel Te?

HUngaricuS SAnitatus Organicus

husano.hu

vagy

húshuszárok

vagy legyen mozdony

Baráti üdvözlettel:

Dóczy Pál

ezen dolgozunk:

www.pannonsolar.hu/kiemelt-innovacios-termekeink/pannonrider

drdj · http://drdj.blog.hu 2009.11.20. 09:08:05

@doczypal: Igen, már többször jártam a honlapotokon, nagyon tetszik a fejlesztés, sőt, már egy prototípust is lehetett látni az egyik ambringa túrán, nem?(a gömbölyű modellre gondoltam)

A HPV szervezetet illetően tényleg a név az legfontosabb probléma, ugyanis mindenkinek a humán papillómavírus jut a HPV-ről először eszébe, asszem ezzel külföldön is így vannak. Látom, neked is egyértelmű, hogy Murla felé kell majd a központot keresni.A lökött ötlötök igazán találóak!
süti beállítások módosítása